U bent hier: Home / Service / Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij of krijgt u onvoldoende antwoord op uw vraag, aarzel dan niet om contact op te nemen met Lelieborgh. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Klik op een vraag om direct naar het antwoord te gaan.

 

Uitvaartverzekering en -verzorging

Wat doet een uitvaartverzorger?
Vergoedt mijn verzekering alle uitvaartkosten?
Zou een koopsom storten voor mij beter zijn dan premie betalen?

Begraven en cremeren

Hoelang na overlijden vindt de begrafenis of crematie plaats?
Wat mag in de kist worden meegenomen?
Mag je zelf weten op welke begraafplaats je begraven wilt worden?
Wat is een algemeen graf?
Wat is het verschil tussen een algemeen graf en een eigen graf (familiegraf)?
Kost een crematie meer dan een begrafenis?

Buitenland

Wat gebeurt er bij een overlijden in het buitenland?
Kan ik in het buitenland begraven of gecremeerd worden?


 

Wat doet een uitvaartverzorger?

Een uitvaartverzorger regelt en verzorgt de complete uitvaart voor de nabestaanden. De uitvaartverzorger neemt zoveel mogelijk zorgen uit handen van de nabestaanden en assisteert bij de vele beslissingen die nabestaande(n) in relatief korte tijd moeten nemen.


 

Vergoedt mijn verzekering alle uitvaartkosten?

Verzekeraars vergoeden nooit zondermeer alle uitvaartkosten. Raadpleeg zorgvuldig de voorwaarden van uw verzekering en vraag, als u twijfelt, de verzekeraar om een opgave en uitleg over de vergoedingen. Het is raadzaam om, als u te laag bent verzekerd, een aanvullende verzekering te sluiten. U kunt als u vragen en/of opmerkingen heeft altijd contact opnemen met Lelieborgh.


 

Zou een koopsom storten voor mij beter zijn dan premie betalen?

Dat hangt helemaal af van uw leeftijd en ook van uw financiële situatie. Het is aan te raden om hierover een gesprek met een adviseur te hebben. Lelieborgh adviseert u graag.Hoelang na overlijden vindt de begrafenis of crematie plaats?

De begrafenis of crematie mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden plaatsvinden. Daarnaast mag de begrafenis of crematie niet later dan uiterlijk 6 werkdagen na die van het overlijden plaatsvinden. De dag van overlijden telt niet mee. Indien nodig kan de Officier van Justitie gevraagd worden hiervan af te wijken.


Wat mag in de kist worden meegenomen?

Grafgiften die verteerbaar zijn (bijvoorbeeld tekeningen). Basisgedachte is dat de grond van een begraafplaats gewijde grond is en dat dat zo moet blijven.


 

Mag je zelf weten op welke begraafplaats je begraven wilt worden?

Ja, maar dan moet de begraafplaats van uw keuze daar wel toestemming voor geven. Bijvoorbeeld: u moet dan een bepaalde binding hebben met de gemeente waarin de begraafplaats is, door bijv. geboorte of dat de ouders er ook begraven zijn. Geloofsovertuiging kan ook een rol spelen.


Wat is een algemeen graf?

Een algemeen graf is een graf waarin meerdere personen komen te liggen die geen band met elkaar hebben. Dit soort graven zijn veelal te vinden op begraafplaatsen in de grotere steden. De begraafplaats bepaalt wie bij wie in het algemeen graf komt te liggen. Een algemeen graf wordt na 10 jaar geruimd, waardoor een verlening meestal niet mogelijk is. Doordat er meer mensen in een algemeen graf liggen, zijn de mogelijkheden om een eigen grafmonument te plaatsen vaak beperkt; de regels hiervoor worden door de begraafplaats bepaald.


 

Wat is het verschil tussen een algemeen graf en een eigen graf (familiegraf)?

In een algemeen graf worden binnen korte tijd drie personen begraven. Personen die tijdens het leven vreemden van elkaar waren. Kiest u voor een algemeen graf, dan is dat voor 10 jaar. Dit wil zeggen dat het graf na die 10 jaar geruimd mag worden. Op een algemeen graf mag vaak wel een steen geplaatst worden, echter van beperkte afmeting. De mogelijkheid bestaat dus ook dat er op het graf nog twee andere stenen staan.

Bij een eigen graf, ook wel familiegraf genoemd, heeft degene op wiens naam het graf staat, een uitsluitend recht op het graf. Hier mogen dan ook alleen familieleden of andere door de rechthebbende persoon aangewezen personen, begraven worden. De kosten van een eigen graf zijn daardoor hoger dan de kosten van een algemeen graf.


 

Kost een crematie meer dan een begrafenis?

Over het algemeen kost een crematie niet meer dan een begrafenis. Bij een crematie heeft u immers de vaak hoge kosten van een graf niet. Wel heeft u, net als bij een begrafenis, kosten voor een kist, rouwkaarten, de kerkdienst, de opbaring enzovoorts. Zowel in het geval van begraven als cremeren hangen de uiteindelijke kosten af van uw persoonlijke wensen.


Wat gebeurt er bij een overlijden in het buitenland?

U dient de alarmcentrale van de desbetreffende reisverzekeraar in te schakelen. Zij zullen zorgen voor repatriëring van de overledene. Wanneer er geen reisverzekering is kunt u contact opnemen met een uitvaartondernemer in Nederland. Die zorgt er dan voor dat alles verder in werking wordt gesteld.


 

Kan ik in het buitenland begraven of gecremeerd worden?

Ja, u kunt in het buitenland begraven of gecremeerd worden. Veel mensen hebben de wens in het land van herkomst begraven worden. Ook het verstrooien van de as komt steeds vaker voor. Er komen wel extra kosten voor deze specifieke wensen, waarvoor u zich zou kunnen verzekeren.