U bent hier: Home / Verzekeringen

Uitvaartverzekering

De hoofdvormen

De uitvaartverzekering of begrafenisverzekering heeft twee hoofdvormen. In het ene geval kiest u voor een verzekering die bij overlijden geld uitkeert: de kapitaal uitvaartverzekering. In het andere geval voor een polis die de begrafenis of crematie regelt: de natura uitvaartverzekering.

Ook alle bijkomende kosten, zoals opbaren, vervoer, uitvaart in de natuur
rouwkaarten en dergelijke kunnen via een naturaverzekering
worden geregeld. Bij een verzekering die geld uitkeert na overlijden, wordt alleen het verzekerde kapitaal ter beschikking gesteld.De uitkering van dit kapitaal staat los van de werkelijke kosten van de uitvaart, terwijl de nabestaanden alles zelf moeten regelen.

 

Verdere kenmerken

Bij een verzekering in natura volgt meestal wel een vergoeding in geld als de uitvaart elders of op een andere manier wordt geregeld. Dit bedrag is gemaximeerd.

Uitvaartverzekeraars treden steeds vaker op als totaal dienstverlener voor de verzorging van de uitvaart.

 

Voor wie bestemd?

kerk In principe is een uitvaartverzekering voor iedereen geschikt.

Voor de één zijn de kosten van doorslaggevend belang, terwijl de ander de nabestaanden de beslommeringen van een uitvaart uit handen wenst te nemen.

De kosten voor een uitvaart bedragen al snel €7.500,- of meer.


De premie

De premie is afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde op het moment van het sluiten van de verzekering. Hoe jonger de verzekerde, hoe lager de premie. Na het bereiken van een bepaalde leeftijd, meestal 60 of 65 jaar, hoeft geen premie meer te worden betaald, terwijl de verzekering gewoon van kracht blijft.

Het is ook mogelijk tegen een koopsom ineens de uitvaartkosten te verzekeren. Dat kan aantrekkelijk zijn, omdat de koopsom doorgaans lager is dan de kosten waar op dat moment een verzekerd kapitaal voor wordt aangevraagd. Er wordt namelijk rekening gehouden met de rentestand en de gemiddelde sterftekans van de verzekerde op het moment van storting.

Bereken de premie voor uw persoonlijke situatie.

 

Bijzonderheden

De waarde van een uitvaartverzekering is tot een bepaald uitvaartmonument
maximum vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in
box 3 van de Wet Inkomstenbelasting 2001.

Het vrijgestelde bedrag wordt jaarlijks aangepast aan de inflatie.
Voor meer informatie over deze speciale vrijstelling kunt u terecht bij Lelieborgh.